Wednesday, May 4, 2011

8η Μαΐου 2μμ, η εορτή της Μητέρας στο Χιώτικο Σπίτι











Νέα Υόρκη, Μαΐου 4 2011
Σταμάτης Στεφανάκης



Στις 8 Μαΐου ο σύλλογος των Καλλιμασιωτών Αμερικής ο Άγιος Αιμιλιανός, θα εορτάσει όπως και κάθε χρόνο την γιορτή της μητέρας. Είναι ένα έθιμο που έχει αρχίσει ο σύλλογος πριν πάρα πολλά χρόνια, με την μεγαλύτερη συμμετοχή χωριανών από κάθε άλλη εκδήλωση του συλλόγου. Επειδή βλέπω το απίστευτο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Καλλιμασιώτες που ζουν μέσα και έξω από την Ελλάδα στο να επισκέπτονται αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, και την δίψα τους για ότι το Καλλιμασιώτικο, θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για το έθιμο αυτό, που θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, αφού όποιος το ακούει εκφράζει τον θαυμασμό του! 
Πριν από πολλά χρόνια όταν τα ενωμένα Χιακά σωματεία αγόρασαν το δικό τους σπίτι, 
το "Χιώτικο σπίτι", το οποίον διαθέτει επαγγελματική κουζίνα, σκέφθηκαν οι χωριανοί για να τιμήσουν όλες της μητέρες, την ημέρα της Μητέρας να της βγάλουν από την κουζίνα, έστω για μια ημέρα του χρόνου και να κάνουν την μαγειρική και το σερβίρισμα οι άνδρες!
Μία και οι περισσότεροι των μελών τύγχανε να είναι εστιάτορες, έμπαιναν στην κουζίνα από το πρωί, με γέλιο, χαρά, τραγούδι, και μπόλικο ούζο, να ετοιμάσουν τα φαγητά και να τα σερβίρουν.
 Ακολουθούσε γλέντι και χορός, ποιήματα, και η απονομή της πλακέτας στην μητέρα της χρονιάς η οποία επιλεγόταν ανάμεσα από τις γηραιότερες Καλλιμασιωτίνες. 
Σήμερα η παράδοσης συνεχίζεται, με μεγάλη δυσκολία, αφού τα χέρια της κατσαρόλας και της κουτάλας έδωσαν την σκυτάλη στα χέρια της πένας και του κομπιούτερ, και η ποδιά στην γραβάτα και το κουστούμι.


No comments:

Post a Comment