Saturday, December 11, 2010

75η Επέτειος της Αδελφότητας ΠΥΡΓΟΥΣΙΩΝ-ΧΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Δε 22/11/2010

75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΓΟΥΣΙΩΝ-ΧΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

Η Αδελφότητα Πυργουσίων Αμερικής, «Ο Πύργος», γιόρτασε με λαμπρότητα τα 75 χρόνια από την ίδρυση της, στις 20 Νοεμβρίου 2010, στη Νέα Υόρκη. Η εορτή έγινε σε πολυτελέστατο κέντρο με συμμετοχή το πλείστο των Αμερικανών Πυργούσων  και φίλων αυτών. Κύριος ομιλητής ήταν η καθηγήτρια κ. Ειρήνη Λαγούδη-Παντελάρου η οποία περιέγραψε την ιστορία και την δράση του συλλόγου, εξύμνησε τους ιδρυτές του, αυτούς που διετέλεσαν πρόεδροι και όλους που συνεχίζουν να αφιερώνουν την ώρα τους για τους σκοπούς του συλλόγου. Ακολούθως η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ισιδώρα Κολόμβου, εκ μέρους του συλλόγου, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στους Πυργούσους που απεφοίτησαν από πανεπιστήμια τα τελευταία 10 χρόνια. Οι νεολαία του συλλόγου παρουσίασε τους τοπικούς χορούς του χωριού, ντυμένοι με την Πυργούσικια φορεσιά.
Στους παριστάμενους μοιράστηκε διαφημιστικό λεύκωμα το οποίον συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και χαιρετισμούς από τους: αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο, την Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και βουλευτή Χίου κ. Τσουρή, τον βουλευτή Χίου κ. Μουσουρούλη, τον νομάρχη Χίου κ. Λαμπρινούδη, τον δήμαρχο Μαστιχοχωρίων κ. Κλεισσά, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά κ. Κοντολιό, την πρόεδρο του Πυργούσικου συλλόγου Αθηναίων κ. Μπρή, την πρόεδρο του Πυργούσικου Μορφωτικού συλλόγου κ. Καμπά, και την πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Ισιδώρα Κολόμβου. Επίσης το λεύκωμα συμπεριλάμβανε εξιστόρηση της ζωής του Πυργούση μετανάστη στην Αμερική τα περασμένα 110 χρόνια και τις προσφορές του. Η ιστορία γράφτηκε μετά από επιμελή έρευνα, από τον ναυπηγό κ. Ηλία Γ. Παντελάρο. Οι παριστάμενοι διασκέδασαν μέχρι πρωίας με ζωντανή ελληνική μουσική.  
 Ο σύλλογος, ''Ο Πύργος'', ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη γύρω στο 1935 από περίπου 35 οικογένειες Πυργούσων από το Πυργί της Χίου, το χωριό που είναι στην Χίο το πρώτο σε παραγωγή μαστίχας και φημίζεται για τα ξυστά επιχρίσματα στις προσόψεις των σπιτιών, την διεθνούς πανέμορφη παραλία, ο Μαύρος Γιαλός, και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, (από την Ruth GDurlacher-Wolper, διευθύντρια του Κέντρου και Μουσείου της Νέας Γης, Μπαχάμες, 1994), θεωρείται η πατρίδα, ενός Βυζαντινού Πρίγκιπα, του διάσημου μεγάλου εξερευνητή θαλασσοπόρου, του Χριστόφορου Κολόμβου. Ο σύλλογος συγκαταλέγετε μεταξύ των πρωτο-ιδρυθέντων ελληνικών συλλόγων στην Αμερική και είναι ο αρχαιότερος Πυργούσικος σύλλογος. Είναι ο μοναδικός σύλλογος Πυργουσίων εκτός Ελλάδος. Είναι το κύριο  ιδρυτικό μέλος της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης και μέλος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά.
 Οι Πυργούσοι της Νέας Υόρκης επί του παρόντος αριθμούν πάνω από 160 οικογένειες, ή περί τα 500 άτομα, μόνιμα πλέον εγκατεστημένα στην μητροπολιτική Νέα Υόρκη. Αποτελούν μια παροικία Πυργούσων στην Νέα Υόρκη, τρίτη σε πληθυσμό μετά το χωριό και την παροικία της Αθήνας. Έχουν προσφέρει πολλά στην γενέτειρα είτε σαν σύλλογος, είτε μεμονωμένα με δωρεές που έκαναν προς την κοινότητα, το σχολείο, τις εκκλησίες και το μοναστήρι του χωριού. Οι προσφορές έγιναν ως επί το πλείστον τα χρόνια που υπήρχε μεγάλη ανέχεια στο χωριό και τις χρειαζότανε. Κατωτέρω είναι μερικές από αυτές σε χρονολογική σειρά.
 1. Την δεκαετία του 1950 χρηματοδότησαν την πρώτη ύδρευση του χωριού. Μέχρι τότε έπρεπε οι νοικοκυρές να πηγαίνουν να πλένουν τα ρούχα τους έξω από το χωριό και να κουβαλούν το πόσιμο νερό σπίτι, με τη στάμνα στον ώμο.
2. Χρηματοδότησαν να τσιμεντοστρωθούν οι δρόμοι μέσα στο χωριό, για να μην περπατάει ο κόσμος ξυπόλητος μες τις λάσπες όταν έβρεχε.
3. Ηλεκτροφώτισαν τους δρόμους μέσα στο χωριό για να κυκλοφορεί ο κόσμος τα βράδια.
4. Χρηματοδότησαν να γίνει η διάνοιξη του δρόμου προς τον Εμποριό που μέχρι τότε μόνο μονοπάτι υπήρχε. Έτσι αξιοποιήθηκε η περιοχή.
5. Το ρολόι του καμπαναριού δωρίθηκε από τον Κολυκά τα χρόνια που κανείς δεν είχε ρολόι στο χωριό.
6. Ο Λάσπης έκανε τα λουτρά στο σχολείο όταν κανείς δεν είχε σπίτι του.
7. Την δεκαετία του 60, έδιναν χρηματικά βραβεία στους αριστούχους μαθητές κάθε τάξης του δημοτικού σχολείου για να ενισχύσουν και να προωθήσουν την παιδία.
8. Το κοινοτικό γραφείο, (σημερινό εκθεσιακό κέντρο), ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων με μερική χρηματοδότηση από τον Καπετάνο.
9. Ο Δημητρός, από το Σικάγο, ανήγειρε το κοινοτικό ιατρείο σε κοινοτικό χώρο. (Σημερινός χώρος δημαρχείου). Επίσης δώρισε στην Νομαρχία Χίου διάφορα οδοποιητικά μηχανήματα την εποχή που το νησί είχε πολύ λίγους αυτοκινητόδρομους.
10. Ο Καμπάς υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του σχολείου και χρηματοδότησε διάνοιξη κοινοτικού πηγαδιού με υδραγωγείο όταν δεν υπήρχε νερό τα καλοκαίρια.
11. Ο Παντελάρος την δεκαετία του 60 προσέφερε σχολικό λεωφορείο για να πηγαίνουν τα παιδιά στο Γυμνάσιο της Καλαμωτής αντί να πηγαίνουν με τα γαϊδαράκια.
12. Το πρώτο μνημείο ηρώων χρηματοδοτήθηκε από τον Σιδωράκη.
13. Βάφτισαν στην ορθόδοξο πίστη 2 παιδιά από μη χριστιανούς γονείς και έδωσαν οικονομική ενίσχυση και συμπαράσταση σε ασθενείς από την Χίο που ήλθαν στην Αμερική για θεραπεία.
14. Χρηματοδότησαν εν μέρει την αγορά οικοπέδου του σημερινού γηπέδου του χωριού όπου αργότερα κτίστηκε στάδιο.
15. Ο Σιδεράκης τελευταία χρηματοδότησε για να επισκευάσουν και διακοσμήσουν τον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας στο κέντρο του χωριού.
16. Και τέλος πολλοί συνεχίζουν επώνυμα ή ανώνυμα να προσφέρουν, άλλοι λίγα και άλλοι πολλά και είναι δύσκολο να απαριθμηθούν όλα καθότι δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία. Άλλωστε η ανάγκη για μεγαλεπήβολες δωρεές έχει ολιγοστεύσει, γιατί το βιοτικό επίπεδο έχει γίνει εφάμιλλο της Αμερικής και η συνδρομή του κράτους και της ΕΟΚ σε έργα, τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη.

Ευχή όλων και στα 100 χρόνια του συλλόγου με υγεία.

Ηλίας Γ. Παντελάρος

No comments:

Post a Comment