Wednesday, December 14, 2011

Λαμπρή η τελετή απονομής του «Ομήρειου Βραβείου»

DECEMBER 12, 2011 BY 
Η Χιακή Ομοσπονδία βράβευσε τον αντιστράτηγο

και Χιώτη στην καταγωγή, Βασίλειο Παγώνη.


Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με τη λαμπρότητα και το σεβασμό που ταιριάζει σε έναν θεσμό 32 χρόνων και στους προηγούμενους αποδέκτες του βραβείου, η Χιακή Ομοσπονδία απένειμε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Χιώτικο Σπίτι, το «Ομήρειο Βραβείο» στον αντιστράτηγο του Αμερικανικού Στρατού, Βασίλειο Παγώνη, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός και διακρίθηκε ως επικεφαλής της Επιμελητείας στις επιχειρήσεις κατά του Ιράκ «Καταιγίδα του Πολέμου».
Ο γεννημένος κοντά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας από Χιώτες γονείς, στρατηγός Παγώνης, τίμησε τον τόπο καταγωγής του και την Αμερική και είναι άξιος της τιμής, είπε πριν την απονομή, αλλά και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Καββάδας., που παράλληλα ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Αλέκος Ντούλης, αναφέρθηκε στο 35ετές έργο της Χιακής Ομοσπονδίας, και στον θεσμό του Ομήρειου Βραβείου, με το οποίο τιμήθηκε κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, όπως ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο γερουσιαστής Σαρμπάνης και πολλοί άλλοι.
Συγκινημένος από την διάκριση, ο στρατηγός Παγώνης μίλησε με θέρμη για την ελληνική του καταγωγή, τη Χίο όπου γεννήθηκαν οι γονείς του και την οικογένειά του, χαρακτηρίζοντας μέντορά του τον πατέρα του (ιδιοκτήτη εστιατορίου/μπαρ στο Πίτσμπουργκ) , ο οποίος του έμαθε να εργάζεται σκληρά και στον οποίο αφιέρωσε το βραβείο.
Μέχρι τα δέκα του χρόνια, μιλούσε μόνο την ελληνική γλώσσα και νόμισε μάλιστα ότι όλοι οι Ελληνες ήταν Χιώτες, αφού από εκεί καταγόταν όλο το περιβάλλον κι οι φίλοι του.
«Ο πατέρας μου ήταν μέλος 12μελούς οικογένειας και στα 15 του χρόνια κρύφτηκε σε ένα πλοίο κι έφυγε για την Αμερική. Τον ανακάλυψαν κρυμμένο σε μία σωσίβια λέμβο και τον
υποχρέωσαν να εργαστεί μέχρι να φτάσει στο Ελλις Αίλαντ. Απ’ εκεί, επειδή ήταν να τον στείλουν πίσω στην Ελλάδα, πήδησε στη θάλασσα, βγήκε στην ξηρά κι έφτασε στο Πίτσμπουργκ».
Ο στρατηγός Παγώνης είπε ότι μετέδωσε και στα παιδιά του την ελληνική κληρονομιά που το έδωσαν οι γονείς ενώ χαρακτήρισε τη Χίο σπουδαίο νησί με μεγάλη ιστορία.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αγάπη του για την Αμερική, την οποία υπηρέτησε για 29 χρόνια στα πεδία των μαχών.
«Έχουμε πολλά προβλήματα στην Αμερική. Όμως, υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες του κόσμου οι οποίοι προσπαθούν να μπουν σ’ αυτή με κάθε τρόπο, ενώ κανείς δεν προσπαθεί να φύγει».
Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε μίλησε επί μακρόν για τα παιδικά του χρόνια, τις ελληνικές του ρίζες, την καριέρα του στο στράτευμα και τα ενδιαφέροντά του. Χαρακτήρισε σημαντικό για ένα στρατιωτικό να γνωρίζει ιστορία και να ανατρέχει στους αρχαίους Ελληνες. Για τον ίδιο, το μοντέλο που ακολούθησε στην επιχείρηση «Καταιγίδα του Πολέμου» ήταν εμπνευσμένο από τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται κι οι άνθρωποι πέφτουν στα ίδια λάθη, ξανά και ξανά», είπε.
Το μεγαλύτερό του επίτευγμα θεωρεί πως ήταν ότι  32 από τους αξιωματικούς που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του έγιναν στρατηγοί.
Τον στρατηγό παρουσίασε ο πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συλλόγου Καρδαμυλίων, λοχαγός Νικόλαος Σκαρβέλης, που αποκάλεσε τον Βασίλειο Παγώνη σύγχρονο Οδυσσέα (για το σχέδιό του να περάσει τα αμερικανικά άρματα μέσα από την έρημο) και «Αξιο Καρδαμυλίτη».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός, χαρακτήρισε τον στρατηγό Παγώνη παράδειγμα Χιώτη που κάνει όλους υπερήφανους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τον αποκάλυψε επίσης απόδειξε του πατριωτισμού που έχουν επιδείξει οι Χιώτες της Αμερικής για τη δεύτερη πατρίδα τους.
Ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Νικόλαος Ράλλης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της επιτροπής για τη συνεργασία και προσφοράς τους, μνημονεύοντας ιδιαίτερα το μεγάλο χορηγό της εκδήλωσης, την οικογένεια του εφοπλιστή Μάρκου Μαρινάκη.
Τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μετέφερε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Μεταμορφώσεως Κορόνας, π. Γεώργιος Αναστασίου, που συνεχάρη τον τιμώμενο.
Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, πρώην πολιτειακός βουλευτής και Χιώτης, Ματθαίος Μυρώνης, μίλησε για την ανοδική πορεία της Χιακής Ομοσπονδίας και τη σημαντικότητα του «Ομήρειου».
Οι γενικές πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Αγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού συνεχάρησαν την ομοσπονδία για την επιλογή και ευχήθηκαν να είχαν και η Κύπρος και η Ελλάδα προσωπικότητες με την οργανωτικότητα και τα άλλα του χαρίσματα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και ο δημοτικός σύμβουλος Πίτερ Βαλόν Τζούνιορ, που επέδωσαν στον κ. Παγώνη διακηρύξεις των σωμάτων στα οποία συμμετέχουν.
Τέλος, παρευρέθηκε και μίλησε ο οικονομικός ελεγκτής της Κομητείας Νάσο, Γιώργος Μαραγκός, υποψήφιος στις προκριματικές του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη Γερουσία.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε ο Νίκος Παπαγιαννάκης, για την δράση του στρατηγού Παγώνη στο Πόλεμο στο Κόλπο. Τέλος χόρεψε το χορευτικό του Γυναικείου Τμήματος της Ομοσπονδίας.

No comments:

Post a Comment