Wednesday, November 19, 2008

Παράκαμψη 4 χιλ. στην Καλλιμασιά!!!

Παράκαμψη 4 χιλ. στην Καλλιμασιά
Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

EΝΑ έργο που ναυάγησε πριν από μια δεκαετία, σήμερα, βάσει νέας μελέτης που εκπονήθηκε από τη Νομαρχία Χίου, είναι έτοιμο να ξεκινήσει, περιμένοντας το «πράσινο φως» από το ΕΣΠΑ, από το οποίο επιδιώκεται η εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων που φτάνουν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7 εκ. ευρώ για το οδικό έργο και των 2 εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που θα απαιτηθούν.
Πρόκειται για την παράκαμψη της Καλλιμασιάς, μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία βάσει της μελέτης θα ξεκινά από τον κόμβο του Νεοχωρίου και θα καταλήγει στον κεντρικό δρόμο πριν τον Καταρράκτη, περνώντας ανατολικά του χωριού.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο – Αλήθεια» ο Νομάρχης, Π. Λαμπρινούδης, από το Νεχώρι προβλέπεται διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου και νέος κόμβος στην περιοχή του Αγ. Μηνά. Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια ο δρόμος κατεβαίνει αριστερά πλησίον των παραλιακών οικισμών Αγ. Φωτιάς, Αγ. Αιμιλιανού κ.λπ.
«Η παράκαμψη όπου εφάπτεται με δρόμο προς τα επίνεια Αγ. Φωτιάς κ.α. θα δημιουργείται κόμβος και θα επιχειρηθεί βελτίωση της πρόσβασης προς τους παραλιακούς οικισμούς», ανέφερε ο κ. Λαμπρινούδης.
Στο τεχνικό κομμάτι του έργου, με επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προβλέπεται ακόμη κατασκευή τριών πέτρινων γεφυριών σε αντίστοιχους χειμάρρους, παρέμβαση που κοστολογείται στο 1,5 εκ. ευρώ.
Ήδη με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση, ξεκίνησε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων (εγγράφηκαν 100.000 ευρώ), με το Νομάρχη να σχολιάζει ότι τοπικά βάσει της προηγούμενης εμπειρίας απαλλοτριώσεων το τίμημα που εκδικάζεται από τα δικαστήρια είναι αρκετά υψηλό.
«Για την Αττική οδό καταβάλλονται για απαλλοτριώσεις 21 ευρώ /τ.μ και εμείς εδώ πληρώνουμε μέχρι και 40 ευρώ/τ.μ.», είπε εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό αποτελεί τροχοπέδη για τα έργα, αφού έτσι το κόστος τους είναι υπερβολικά υψηλό.

No comments:

Post a Comment